Skipbo

Skipbo är ett underhållande kortspel som passar perfekt för de flesta tillfällen. Oavsett om du planerar en familjekväll, ett avslappnat häng med vänner eller vill ha med något för att fördriva tiden på semestern är Skipbo ett bra alternativ. Spelet kombinerar strategi, tur och taktik, och kan vända väldigt snabbt. Garanterad spänning från första till sista kortet alltså. Det är enkelt nog för att barn ska kunna lära sig, men erbjuder samtidigt ett tillräckligt stort djup för den som gillar taktik och strategi. 

Vad är Skipbo?

Skipbo är ett så kallat sekvensspel som skapades av Minnie Hazel ”Skip” Bowman på 1960-talet. Två till sex spelare tävlar mot varandra om att först bli av med sina kort genom att spela ut dem i numrerisk ordning. På så sätt påminner det lite om patiens eller Uno, även om skillnaderna kanske är fler än likheterna. Kortleken består av 144 kort numrerade från 1 till 12, samt 18 ”Skipbo”-kort som fungerar som jokrar. Ett till synes ganska enkelt upplägg men det är också det som är charmen. 

Reglerna för Skipbo

Varje spelare får sin egen kortlek som kallas personligt kortlager samt fem kort på handen till att börja med. De kort som blir över används som en gemensam draghög. Om du har färre än fem kort på handen när din tur börjar, fyller du på upp till fem kort från draghögen. När du vill spela ett kort måste det följa någon av de sekvenser, eller byggstaplar, som redan finns på bordet. Dessa läggs ut i stigande ordning från 1 till 12. Om kortet du vill spela är en etta kan du när du vill starta en ny byggstapel. Men att bara lägga ut ett kort är sällan ett bra drag, då är det bättre att vänta tills du har fler kort att spela ut samtidigt. För att uppnå det är det ofta smart att använda sig av de avläggningshögar varje spelare har tillgång till. Här kan du själv bygga små sekvenser utan att spela ut dem på bordet och på så sätt positionera dig för framtida drag. Du kan läsa de officiella reglerna här.

Spelets mål

Målet i Skipbo är att bli av med alla kort i sitt personliga kortlager före de andra spelarna. För att lyckas måste du kombinera kort från din hand, ditt personliga lager och avläggningshögarna för att bygga på de staplar som finns på bordet. Det kräver strategisk planering och en förmåga att hela tiden kunna anpassa dig till nya situationer som dyker upp. Att snabbt hitta en plan B om spelaren före dig lägger kort i den byggstapel du hade tänkt dig att använda är A och O för att vinna. 

Så förbereder du inför en omgång Skipbo

En av de stora fördelarna med Skipbo och andra liknande kortspel är att de är så enkla att komma igång med. Allt du behöver är själva Skipbo-spelet, någon att spela med och ett bord eller annan plan yta att lägga ut korten på. 

Börja med att blanda hela kortleken noggrant. Därefter ger du varje spelare ett personligt kortlager (30 kort om ni är 2-4 spelare och 20 kort om ni är 5-6 spelare). Varje spelare lägger sedan sina kort i en hög framför sig med baksidan uppåt och vänder endast översta kortet uppåt. Det här är alltså ditt personliga kortlager. Resten av korten placeras i mitten och bildar den gemensamma draghögen. Varje spelare drar sedan fem kort till sin hand från denna draghög. Och sen är det bara att köra igång!

Spelets gång

Spelets gång

Varje omgång i Skipbo börjar med spelaren till vänster om givaren och fortsätter medurs. Under din tur kan du:

Turen fortsätter så länge du kan eller vill lägga ut kort. Om du inte kan spela mer, avslutar du din tur genom att lägga ett kort från handen på en av avläggningshögarna. I början av din tur får du alltid använda draghögen för att fylla på din hand till fem kort.

Olika variationer och specialregler

Det finns många sätt att göra Skipbo ännu roligare eller mer utmanande genom variationer och specialregler. Här är några exempel:

Lagspel

Om ni är fler än fyra spelare kan ni spela i lag. Skillnaden då är att spelare i samma lag har ett gemensamt kortlager istället för varsitt. Man får inte visa korten för varandra, men det är fritt fram att komma med förslag och diskutera strategier. 

Snabbversion

Om tiden är knapp eller ni vill ha ett högre tempo mellan varje omgång kan ni alltid minska antalet kort i de personliga kortlagren till 10 eller 15. 

Strängare handregler

Vill ni öka svårighetsgraden kan ni testa att spela Skipbo med strängare handregler. Exempelvis att varje spelare måste spela minst ett kort från sitt kortlager. Om det inte går tar deras runda automatiskt slut.  

Vanliga frågor

Hur spelar man Skip-Bo?

Beroende på antalet spelare börjar ni med att dela ut 20-30 kort till varje spelares personliga kortlager och fem kort till varjes hand. Sen handlar det om att lägga ut kort i stigande ordning från 1-12. Den som först blir av med alla kort i sitt kortlager vinner. 

Är Skip-Bo och Uno samma sak?

Nej, Skip-Bo och Uno är två olika spel från samma företag (Mattel). I Uno försöker bli av med sina kort genom att matcha färg eller nummer. Skip-Bo handlar istället om att bygga sekvenser av nummer från 1-12. Det kräver mer strategisk planering jämfört med Uno.

Hur många kort på hand Skip-Bo?

I Skip-Bo har varje spelare fem kort på hand. Om du använder alla fem under din tur fyller du på handen igen nästa tur. I vissa varianter kan antalet kort ändras, men fem är standard enligt de officiella reglerna.